90 vuotta – juhlavuoden tunnelmia

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto täytti vuonna 2023, kunnioitettavat 90 vuotta. Juhlavuonna on ollut aihetta palkita liiton toiminnassa mukana olevia toimijoita, myös niitä näkymättömiä puurtajia, jotka eivät ole esillä esim. valiokunnissa tai hallituksessa. Palkittavia esitettiin alkuvuodesta 2023 niin, että kukin toiminta-alue esitti alueeltaan huomioitavia henkilöitä, jotka ovat olleet aktiivisia toimijoita viimeisen viiden vuoden ajalta.

Paljon onnea kaikille juhlavuonna palkituille! Kaikki palkitut näet täältä.

Alle on koostettu otteita ja kuvia liiton juhlavuoden eri tilaisuuksista. Näiden lisäksi on järjestetty myös paljon muita tilaisuuksia.

Juhlalogo
Suunnittelija: Irma Ilomäki (Liedon VPK)

TULIMERI
Juhlavuosi alkoi vauhdikkaasti 20.-21. tammikuuta loppuunmyydyllä Tulimeri risteilyllä, minkä teemana oli 90’s (Ysäri). Risteilyä tähdittivät poptähti Pandora, tangokuningatar Heta Halonen, ja mentalisti Tommi Viikinkoski. Seminaarissa kuultiin jälleen laaja katsaus ajankohtaisia aiheita kuten simulaatiotekniikan hyödyntämisestä pelastusalalla, siviiliosaamishankkeesta ja sen tuloksista, sopimuspalokuntien vetovoimaisuudesta, tasa-arvosta ja yhdenvertaisuuden huomioimisesta, sopimuspalokuntien varautumisesta, sekä ELDIS 22 -loppuraportti.

TALVIPÄIVÄ
12.2.2023 Nakkilan Salomonkalliolla järjestettiin koko perheen perinteinen Talvipäivä yhteistyössä Porin toiminta-alueen kanssa. Ohjelmassa oli laskettelua, pulkkailua, hiihtoa, poniratsastusta ja rekiajelua. Päivä oli vauhdikas ja keräsi paljon osallistujia ympäri Satakuntaa ja Varsinais-Suomea.

SUPERMESSUT
Toukokuussa pitkä ja ahkera suunnittelu huipentui, kun SUPERMESSUT järjestettiin 20.5. Naantalissa. Mukana tapahtumaa toteuttamassa olivat useat sidosryhmät ja toimijat. Kävijöitä tapahtumassa arvioidaan olleen noin 900.

Ohjelmassa oli erilaisia näytöksiä, messupisteitä, kilpailuja, kalustoesittelyjä, monia yhteistyökumppaneita ja vauhdikasta menoa. Tapahtumassa mukana; Jounin Malja – palokuntanaisten kilpailu, minipaloauto -perheen pienimmille, Tullilta mukana olivat Mika ja Pepi, Varsinais-Suomen Pelastuskoirat (kaikki karvakaverit valloittivat sydämiä), Poliisi, Naisten Valmiusliitto, Varsinais-Suomen ja Satakunnan Pelastuslaitos, SPEK, Turvata, Esteri Group, Sammutushuolto Ketonen, Tulevaisuuden tilitoimisto, Dobe Oy -hyvinvointipalvelu, Verisure, Pelastusopiston opiskelijayhdistys, Naantalin Meripelastajat, SPR -Nallesairaala, Autoliitto, sekä 72 h – varautuminen.

Palokuntanaiset valmistivat leireiltä tuttuja herkullisia munkkeja, ja kenttäkeittimillä lounaaksi keittoa, näitä myytiin messukävijöille ja tarjottiin mukana olleille.
Koko tapahtuman mahdollistivat upeat vapaaehtoiset toimihenkilöt alueemme palokunnista.

Idea supermessuista, mistä kaikki lähti: Koronasta toipumisen tueksi naistyövaliokunnan ideapäivän ryhmätehtävästä kehittymään alkanut suunnitelma, joka kasvoi koko Liiton 90- vuotisjuhlatapahtumaksi.
Lisää messuista voit lukea täältä, alla kuvia Supermessuilta.

POLTE 2023
Heinäkuun ensimmäisellä viikolla 2.-7. päivä Koski TL:ssä järjestetylle POLTE 2023- leirille osallistui lähes 850 palokuntalaista. Leiri oli ensimmäinen liittomme leiri koronavuosien jälkeen. Oli hienoa päästä jälleen leireilemään yhdessä. Järjestyksessään kesän leiri oli myös 75. alueellamme, ja sen kunniaksi leirillä muistettiin joka aamu leirintekijöitä vuosien varrelta.

Liiton järjestövaliokunta pohti juhlavuoden muistamisia nuorille, ja tunnisti leirin vuoden suurimpana nuorten tapahtumana olevan varsin oivallinen tähän. Juhlavuoden kunniaksi jokaiselle leirille osallistuvalle osastolle hankittiin ajan kuvan mukaisesti hätäradio, leiriradion kuuntelemista varten tietenkin myös. Viikon aikana nuoret pääsivät seuraamaan sirkusesitystä juhlavuoden kunniaksi. Uuden vuosikymmenen kunniaksi järjestettiin leirillä myös juhlakuvaus sekä munkki & mehu -tilaisuus sen yhteydessä.

Leirillä jaettiin liiton juhlavuoden kunniaksi muistamisia leirinuotiolla.
Kuulumisia tunnelmia voit lukea lisää täältä.

POLTE 2023 -leirin 90-vuotis juhlakuva.
Iltanuotio dronella kuvattuna.

VETERAANIPÄIVÄ
14.8. Poriin Turvallisuuskeskukseen (PeHa) kokoontui lähes 220 palokuntaveteraania – perinteeksikin jo muodostuneen veteraanipäivän viettoon. Päivän aikana nautittiin hyvää ruokaa, nähtiin komiikka esitys, kilpailtiin, nähtiin toimintanäytös Satakunnan Pelastuslaitoksen työvuorolta, ja tavattiin ennen kaikkea tuttuja eri puolilta aluetta. Juhlavuoden kunniaksi nautittiin myös kakkukahvit. Juhlavuoden kunniaksi jaettiin myös huomionosoituksia toimijoille. Kokonaisuudessaan päivän kuulumiset voit lukea täältä.

90 VUOTTA
25.8. Porin Yyterin Virkistyshotelliin kokoontui lähes 180, palokuntalaista ja sidosryhmätoimijaa. Liiton järjestövaliokunta aloitti juhlatilaisuuden suunnittelun osana 90. juhlavuotta varhain alkuvuodesta. Ajatuksena oli juhlavuoden näkyminen pitkin vuotta liiton eri tilaisuuksissa, mutta kuitenkin myös erillisen pääjuhlan järjestäminen. Juhla päädyttiin järjestämään samaiseen paikkaan, jossa ensimmäinen valtakunnallinen palokuntaleirikin on järjestetty vuonna 1966.
Lisää juhlasta voit lukea täältä. Kiitos kaikille mukana juhlassa olleille, ja 90-vuotiasta liittoa muistaneille.

Teidän pyyteetön työnne on tehnyt mahdolliseksi sen, että ihmiset välttyvät aiempaa useammin onnettomuuksilta, tuntevat olonsa turvalliseksi, ja että onnettomuustilanteissa apua on saatavilla kaikkina vuorokauden aikoina kaikkina päivinä vuoden ympäri.
Ilkka Horelli

Juhlassa kuultiin juhlapuhe (lainaus puheesta yllä), jonka piti Ilkka Horelli, johtaja, Lounais-Suomen Aluehallintavirasto. Koko puheen pääset lukemaan täältä.

YHDISTYSHALLINNON KOULUTUKSET
Syksyn aikana järjestettiin yhteistyössä Satakunnan ja Varsinais-Suomen pelastuslaitosten kanssa palokuntien hallinnolle suunnattu yhdistyshallinnon koulutuskokonaisuus. Osallistujia koulutuksiin oli yhteensä lähes 220, 77 eri palokunnasta. Koulutuskokonaisuus koostui kahdesta illasta juristi Jyrki Kaukorannan vetämänä. Koulutusten aikana käytiin paljon keskustelua, ja kysymyksiä kerättiin online-alustaa hyödyntäen. Yhdistysten hallinnon tukemista tullaan jatkamaan vuonna 2024.

Koulutuksissa nousi esiin paljon hyviä linkkejä ja vinkkejä, jotka on koottu omaksi kokonaisuudekseen. Löydät ne tästä.

KOULUTTAJARISTEILY
Syyskuussa 29.-30. järjestetylle kouluttajaristeilylle osallistui yhteensä 117 järjestö- ja palokuntapuolen kouluttajaa. Ohjelmassa risteilyllä oli mm. Väestöliiton – Et ole yksin -koulutus. Risteilyn aikana keskustelua ajankohtaista aiheista nousi paljon esille, ja sen myötä vinkkejä jo olemassa oleviin materiaaleihin.

Lisää risteilystä ja kootuista materiaaleista löydät täältä.

HALLINNON JA PÄÄLLYSTÖN OPINTOPÄIVÄT
Hallinnon ja päällystön opintopäivät järjestettiin Viking Gracella 27.-28.10.2023.
Mukana risteilyllä oli ennätykselliset yli 180 osallistujaa. Päivän ohjelma aloitettiin lauantaina hyvinvointialueiden uusista palvelutasopäätöksistä, jatkettiin palosuojelurahaston avustuksista palokunnille, pelastustoiminnan käsikirjalla, Microsoft 365 palokuntien käytössä ja hyötynä, ja päätettiin palokuntien taloudellinen ja sosiaalinen arvoa tutkivan hankkeen tulosten ja hanketyön läpikäyntiin.

Lisää HPOP:n ohjelmasta pääset lukemaan täältä.
Opintopäivät jälleen ensi vuonna uusin aihein 4.-5.10.2024.

JUHASEMINAARI
2.11.2023 Huittisten Risto Ryti -salissa järjestettiin kunnille, yrityksille ja yhdistyksille suunnattu ajankohtaisseminaari juhlavuoden kunnaksi. Varautuminen ja ennakointi ovat ajankohtaisia aiheita yhteiskunnan jokaisella sektorilla. Turvallisuus on yhteinen asia. Juhlaseminaarissa kuultiin puheenvuoroja alojen asiantuntijoilta yleisestä turvallisuustilanteesta, kyberuhkista, kuntien ja yritysten varautumisesta. Tilaisuuteen osallistui lähes 60 osallistujaa. Lisää juhlaseminaarin ohjelmasta voit lukea täältä.

LSPeL kevät- ja syyskokoukset olivat normaalia juhlavampia ja niissä jaettiin myös huomionosoituksia.

PALOKUNTAKOULUTUS

Vuonna 2023 Palokuntakoulutus alkoi näyttää palautumisen merkkejä koronapandemian jälkeen. Kurssimäärissä ollaan päästy pandemiaa edeltvälle tasolle ja koulutettavien määräkin nousee tänä vuonna yli 600 hengen, kun se esimerkiksi vuonna 2021 oli vielä 227.

Pelastustoiminnan peruskurssin myötä vahvuuteen Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen nousi 114 uutta palokuntalaista. Ryhmänjohtakursseilta (entinen yksikönjohtajakurssi) valmistui Länsi-Suomessa tänä vuonna 28 palokuntalaista.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_1548-e1632400565840.jpg

Tapahtumia ja toimintaa sisältyi juhlavuoteen runsaasti. Lämmin kiitos kaikille juhlavuoden tilaisuuksiin osallistuneille & ne mahdollistaneille. Seuraavaksi LSPeL juhlinee 10 vuoden päästä, kun mittariin kolahtaa pyöreät 100 v.

Oikein mukavaa uutta vuotta 2024. Pidetään huolta toisistamme.