Kai Vainio LSPeL puheenjohtaja 2011-2022

Väistyvä Liiton hallituksen puheenjohtaja Kai Vainio summaa toimintaa menneen vuosikymmen osalta.

Kai Vainio LSPeL hallituksen puheenjohtaja 2011-2022

12 vuotta LSPeL:n toimintaa hallituksen puheenjohtajana luotsanneen Kai Vainion (Kiukaisten VPK) kauteen on mahtunut monenlaista kansainvälisestä nuorisoleiristä (2014), koronapandemiaan, ja LSPeL strategiatyöhön. On juhlittu 80 vuotista liittoa (2013) ja luotsattu nuoriso-osaston johtajakurssia, on ollut henkilöstörekrytointeja ja paljon muuta. Vainio toimi ennen puheenjohtajakauttaan mm. LSPeL hallituksen varapuheenjohtajana, joten ”pimeisiin saappaisiin” hänen ei tarvinnut astua vuonna 2011.

Haastattelimme Kai Vainiota näin puheenjohtajakauden aivan loppupuolella.

Kai Vainio kukitettiin LSPeL hallituksen vuoden 2022 viimeisessä kokouksessa.

Mitkä olivat toimintalinjasi tavoitteet aloittaessasi 2011?

Radikaaleja muutoksia en halunnut lähteä tekemään. Ennen kauttani puheenjohtajina toimi kunnallisia edustajia, jolloin yhteystoiminta kuntien suuntaan oli hyvällä mallilla. Aloittaessani liiton palokuntakentän kehittäminen oli se, mihin halusin lähteä panoksia laittamaan.”

Keskeisimmät toiminnat, mihin panostit?

“Strategiatyö liitossa oli se, mihin halusin panostaa kovemmin. Halusin tehdä siitä selkeämpää ja kouriintuntuvampaa. Lisäksi Hienoa oli se, että pääsin osallistumaan kaudellani myös Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) hallituksen strategiatyöhön, missä näkemyksenäni oli koko palokuntakentän yhteiset tavoitteet. Loppupeleissä pelastusala on melko pieni toimija Suomen mittakaavassa, joten Samassa veneessä samaan suuntaan soutaminen on tärkeä asia.

Toiminnan (LSPeL hallituksen puheenjohtajatyö) haastavuusasteikko 1-10?

Pyörittelen 8 ja 9 välillä. Päädyn numeroon 8. Tehtävä on ollut vaativa. Toimijoita ja liikkuvia osia on paljon, ja ne ovat jatkuvassa muutoksessa.

Toiminnan mielekkyysasteikko 1-10?

“Selkeä 9,5. Välillä tietty tullut hetkiä, että ”Ei hitto”, mutta loppupeleissä toiminta on ollut hyvin mielekästä ja hienoa.”

Vainio toimi myös pitkään nuoriso-osaston johtajakurssin kurssinjohtana liitossa.

Haastavimpia kokemuksia tai tilanteita kautesi aikana?

Yhteistyön rakentaminen eri toimijoiden välillä. Toimijoita alalla on paljon, joten sidosryhmätoiminta on hyvin tärkeää. Luottamuksen rakentaminen toimijoiden välillä on ratkaisevaa. Työ on ollut haastavaa, mutta mielestäni olemme onnistuneet siinä hienosti. Toimintaympäristön muutoksen kehittyminen on tuonut myös omia suuria haasteita toimintaan ja sen suunnitteluun/johtamiseen.

Tärkein asia, mitä olet oppinut puheenjohtajakaudella?

Kuuntelemisen kehittäminen on johtajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, joten siinä koen olevani kehittynyt puheenjohtajakaudellani. Toinen on, että älä anna vastausta heti. Nuku yön yli ja rakenna sitten mielipiteesi ja siitä kattava vastaus.

Mieleenpainuvin kohtaaminen tai toiminto puheenjohtajakaudellasi?

VIKSU2014 palokuntanuorten leiri ja siellä kohtaaminen Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa, ehdottomasti.

Vainio esitteli VIKSU2014 -leiriä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Porissa 2014. Vainio toimi leirinjohtajana ao. leirillä.

Summaa 12 vuoden puheenjohtajakautesi kolmeen sanaan?

INNOSTAVA, MIELEENPAINUVA, ANTOISA

Puheenjohtajaterveiset 2023 aloittavalle hallituksen puheenjohtajalle Mervi Parkkoselle (Jämijärven VPK)

Hiihdä omaa latua. Ei kannata liikaa katsoa taakse päin. Luota omaan tavoitteeseen ja intuitioon!”

Vainio Eldis22 leirillä Helsingissä. Vieressä vas. LSPeL järjestöohjaaja Nina Aronen.