Palokuntanaisten Mimmin Malja -kilpailu Hämeenlinnassa

Tämän artikkelin ovat kirjoittaneet Kaarinan VPK:n joukkueen kilpailijat
Merita Laine, Maria Mäntylä ja Sonja Laaksonen

Mimmin Malja 2023

”Länsi- Suomen Pelastusalan liitto ja Hämeen Pelastusliitto järjestävät palokuntanaistyön Mimmin Malja – kilpailua vuorovuosina. Tänä vuonna Mimmin Malja kisattiin lauantaina 7.10.2023 Hämeen linnan alueella Hämeenlinnassa. Tapahtuman hyvistä ja sujuvista järjestelyistä vastasi Hämeenlinnan VPK.  Sää oli sateinen ja tuulinen, suorastaan myrskyinen, joka huomattiin myös muualla, sen verran tiuhaan tahtiin 461 tehtäviä tippui niin meidän kuin muidenkin paloasemille.

Mimmin Malja-rastitehtävä
Kuva: Hämeen Pelastusliitto

Tämä oli siis toinen kerta meidän historiassamme, kun Kaarinan VPK:n naisosasto osallistui kyseiseen kilpailuun, tällä kertaa oman alueensa ainoana edustajana. Tässä välissä oli tullut sääntömuutos, joka mahdollisti joukkueen muodostamisen missä tahansa palokunnan tehtävissä toimivista naisista. Näin saatiin Meritan ja Marian vahvistukseksi Sonja Laaksonen hälytysosastosta. Kyllä meitä kaikkia vähän jännitti karanteenissa, tunnustetaan.

Karanteeniaktiviteettia
Kuva: Merita Laine

Kilpailun kokonaisaika on 10 minuuttia. Siinä ajassa on tavoite saada kaikki viisi rastia suoritetuksi. Rasteilla voi olla pakotettuja kokoonpanoja suorittajien määrän suhteen, tai määritetty pakollinen minimiaika.

Tällä kertaa ei ollut tehtäväkäskyä, vaan jokaisella rastilla oli oma kuvaus. Kilpailun aika alkoi, kun astuimme rakennuksen kulman ohitse kilpailukentälle. Ensimmäisenä näkökenttäämme tuli teltta, jossa pressun päällä oli erilaista palokunnan kalustoa ja Sonja syöksyikin hetimiten tehtävän annon kimppuun. Lukematta edes ohjetta loppuun, alkoi jo tehtävän suoritus, kun hän ymmärsi muutamasta sanasta mitä rastilla piti tehdä. Rastilla piti tunnistaa kalustoa, jotka lukivat tehtävänannossa. Tunnistuksessa piti tunnistaa suihkuputki, jakoliitin, 3” letku, pystyputki ja hieman yllättävänä tehtävänannossa luki stressilelu. Sonja sattui tuurilla seisomaan keskellä telttaa ja tehtäväaluetta, joten huomasi nopeasti keltaisen stressilelun jakoliittimen yhden liittimen alla piilosilla. Tehtävässä meni kokonaisuudessaan varmaan maksimissaan 15 sekuntia, niin vähän, että Merita ehti vain tuupata Marian kohti ensiapurastia, eikä ehtinyt varsinaiseen tunnistamiseen mukaan ollenkaan. Siitä jalkauduttiin eteenpäin muille rasteille.

Maria siis siirtyi selkeälle ensiaputehtäväpaikalle eli lenkkipolulle tuupertuneen henkilön auttamiseen. Tarkoituksena oli herätellä potilasta ja todeta elottomaksi, jonka jälkeen soitetaan apua ja aloitetaan elvytys. Hyväksi onneksi Sonja vapautui omasta tehtävästään juuri sopivassa kohdassa, jotta hän pystyi ”soittamaan ambulanssin”. Elvytystä jatkettiin ennalta määrätty kaksi minuuttia. Jälkiviisaana suoritus olisi varmaan ollut vielä parempi, jos olisi ottanut potilaan kädessä olevan kännykän ja soittanut sillä ja jättänyt sen linjan auki viereen samalla kun elvytettiin.

Seuraavaksi Maria juoksi Sonjan avuksi pulmalliseen tehtävään, jossa oli kiinnitetty jatkojohto ja verhotanko levyyn niin, että jatkojohdon pistotulppa oli jäänyt tangon toiselle puolelle. Tehtävänä oli vapauttaa johto tangon alta. Maria myöntää, että oli puhdasta tuuria, että johto vapautui, tähän olisi voinut mennä pahimmassa tapauksessa todella kauan.

Rastikuva 2.
Oikealla kuvassa kilpailun päätuomarinakin toiminut Naantalin VPK:n Päivi Sirola.
Kuva: Hämeen Pelastusliitto

Merita puolestaan ajautui turvallisuusvalistuspisteelle, jossa piti runsaan joulukoristepöydän ääressä kertoa ainoalle valistusiltaan saapuneelle asiakkaalle pöydän antimista; etsiä ne turvalliset asiat ja varoitella vaaroista. Siinä oli paljon erilaisia kynttilöitä alustoineen, allaspalon vaaraa ja joulukuusessakin aidot kynttilät. Suorituksen jälkeen hetki hämmennystä, muita joukkueen jäseniä ei näkynyt missään. Esillä olevat rastit olivat tyhjiä, joten Merita päätteli joukkueen löytyvän viimeisestä telttakatoksesta.

Siellä tehtävänä oli valita hätävara tavaroita ison lappukasan seasta pöydältä. Aikaa piti käyttää kaksi minuuttia. Sonja aloitti Marian kanssa keräämään omia pinoja. Korteissa oli todella paljon sanoja erilaisista elintarvikkeista elektronisiin laitteisiin ja hygieniatuotteisiin. Merita tuli jossain kohtaa myös rastille, saatuaan suoritettua valistusrastin loppuun. Loppujen lopuksi löysimme paljon varmasti oikeita lappuja, ja luulen että myös jonkin verran hieman sellaisia, jotka eivät aivan suoraan kuulu hätävaran tarpeisiin, vaikka tarpeellisia tavaroita olivatkin. Hauska tehtävä kaikkiaan.

Aika loppui, kun kaikki rastit oli suoritettu ja koko joukkue nostanut käden ylös. Pahaksi onneksi olimme pressukatoksessa piilossa kellokallelta, eikä he kai heti hoksanneet, että aikamme loppui. Saimme seurata parin joukkueen suoritukset, vesisade ei meitä enää yhtään häirinnyt, ja alkoi muodostua tunne, että mehän pärjäsimme tässä. Palkintojen jaossa kolmannen sijan sai Huittisten VPK ajalla 5,53 min. Toiseksi julkistettiin Hakosilta Nostava ajalla 5,16 min. Ja riemua emme pystyneet pidättelemään, kun tajusimme voittaneemme kilpailun ajalla 5,04 min.

Kaarinan VPK:n voittajajoukkue
Kuva: Päivi Sirola

Kokonaisuudessaan tuntui, että olimme radalla todella kauan, vaikka tosiasiassa suoritukseen meni vähän yli 5 min. Tehtävää suorittaessa ei ehtinyt pohtia yhtään toisten menemisiä, draivi oli todella kova suorittaa. Keli oli aika raaka, vettä satoi, tuuli kovaa ja lämpötila oli juuri nollan yläpuolella, mutta onneksi linnan leivintuvassa oli lämmin odotella omaa suoritusta. Linna oli hieno ympäristö kisalle! Ensikertalaisena jäi tosi hyvä fiilis jo ennen kuin tiesimme voitosta ja aurinkokin alkoi paistaa kotimatkalla – kuittasi Maria vielä kisafiiliksiä.”

Mimmin Malja 2023 sijoitukset jakautuivat seuraavasti:

  1. Kaarinan vpk
  2. Hakosilta-Nostavan vpk
  3. Huittisten VPK
  4. Onkkaalan VPK
  5. HPL naistyön joukkue
  6. Euran VPK

Paljon onnea voittajille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille.

Vuoden 2024 Mimmin Malja -kilpailu järjestetään keväällä Varsinais-Suomessa.