Palokuntakoulutusuutiset, kevätkausi 2024 

Palokuntakoulutuksen kurssikevät on ollut vauhdikas. Kevätkaudelle aktivoitiin hakuun yhteensä 27 kurssia, joista ainoastaan yksi on jouduttu peruuttamaan hakijoiden vähyyden vuoksi. Kevätkauden kurssilaisten määrässä päästään yli 300 hengen.

Molemmissa maakunnissa on toteutettu ensimmäiset sammutustekniikan kurssit hyvillä palautteilla. Kurssi tulee vaatimukseksi ennen savusukelluskurssia 2025 alkaen. Myös LSPeL koulutusten laadun seuranta auditoimalla on aloitettu kuluvana keväänä. Auditointitoiminta jatkuu koko vuoden peruskurssien osalta.

Tipe -kurssilta 2024. kuva: Janne Vuorela

Perusosaamisen kurssit:

Pelastustoiminnan peruskursseja on tänä vuonna ennätysmäärä kevätkaudella. Kun Nousiaisissa järjestettävän palokuntaleirin peruskurssi lasketaan mukaan, on tammi-heinäkuussa 7 peruskurssia LSPeL alueella. Näistä Porin kurssi, Turun alle 18 v. kurssi ja Leirikurssi vielä käynnissä. Nopealla aikataululla nostettu Köyliön peruskurssikin päästiin aloittamaan täydellä vahvuudella. Heinäkuun loppuun mennessä peruskurssin käyneiden määrä yltänee yli 100 henkeen. Hieno asia, sillä esimerkiksi koko 2023 vuonna peruskurssin suoritti 114 henkeä.

Ensiapu- (2) ja ensivastekursseja (2) on toteutunut myös molemmissa maakunnissa. Satakunnan ensivastekurssi vielä käynnissä Tieliikennepelastamisen kursseja on järjestetty myös aktiivisesti ympäri aluetta neljän kurssin verran. Myös ensimmäiset Sammutustekniikkakurssit saatiin keväällä Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan.

Erikoisosaamisen kurssit:

Savusukelluskurssit on saatu toteutettua molemmissa maakunnissa täysillä vahvuuksilla. PVAT-1 kurssi saatiin vietyä Turussa tavoitevahvuudessa maaliin. Varsinais-Suomen ryhmänjohtajakurssin osa 1 on viety läpi kevätkaudella. Osa 2 syksyllä. Satakuntaan ei valitettavasti RJK:ta saada tänä vuonna aikataulusyistä. Tilalle Satakuntaan on suunnitteilla pari tilannepaikanjohtajan täydennyskoulutusta. RJK 2025 Satakunta laitetaan hakuun loppuvuodesta ja kurssi alkaa heti alkuvuonna 2025.

Veneenkäsittelykurssilta, toukokuu2024. Kuva: Heidi Helin

Täydennyskoulutukset:

Myös täykkäreitä on järjestetty keväällä aktiivisesti ympäri aluetta. mm. Vauriopuukurssi Satakuntalaisille, virvekurssit sekä uusi veneenkäsittelyn perusteet ovat vetäneet hyvin väkeä molemmista maakunnista.

Satakunnan vauriopuukurssin2024 ryhmäkuva. Kuva: Esko Lehtonen

Katse syksyyn 2024

Syksyä on jo alettu aikatauluttaa. Tulossa laajalla kattauksella perus-, erikois- ja täydennysosaamisen kursseja toivottavasti vähintään yhtä kattavasti kuin kevät. Molempiin maakuntiin tavoitteena käynnistää vähintään kaksi pelastustoiminnan peruskurssia, jolloin peruskursseja toteutuisi yhteensä 11 vuonna 2024.

Kiitos jo nyt kevään osalta jokaiselle kurssilaiselle ja kouluttajalle. Hyvää aktviisuutta kaikilta.

Anssi Lamminen
koulutuspäällikkö, LSPeL