Palokuntalaiset yhtenä rintamana apuun

Venäjän hyökkäyksen Ukrainan väestölle aiheuttamat kärsimykset ovat herättäneet avustusinnostuksen myös palokuntalaisten keskuudessa. Moni palokunta alueellamme otti osaa Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK:n järjestämään keräykseen Ukrainan pelastustoimelle. SPEK:n tiedotteen mukaan avustustarvikkeita lähti rekallinen.

Osa palokunnista ja alueista on halunnut yhteisen keräyksen lisäksi auttaa myös muilla keinoin.

Bussilla turvaan

Pohjois-Satakunnassa palokunnat laittoivat keräyksen kokoon kuultuaan Jämijärven hälytysosaston jäseneltä Ikaalisten Auton, Matka Hyrkän ja Silta22 –projektin yhteistyöstä, jonka tarkoituksena on talkoovoimin noutaa Ukrainasta pakenevia ihmisiä turvaan. Jotta olisi mahdollista tuoda turvaan mahdollisimman moni, päätettiin Jämijärven VPK:ssa ottaa osaa polttoaine kustannuksiin.

“Päätöstä joudutti se, että matkaan lupautuneista kuljettajista löytyy oman palokunnan (Jämijärven) jäseniä ja tuen antamisen tiedettiin kohdistuvan nopeasti ja suoraan sotaa pakeneviin lapsiin ja naisiin. Samalla syntyi ajatus myös muiden Pohjois-Satakunnan palokuntien haastamisesta mukaan auttamaan.” Mervi Parkkonen, Jämijärven VPK

Alueen palokunnat reagoivat nopeasti ja mukanaan avustamaan lähtivät palokunnat Honkajoelta, Kankaanpäästä, Karviasta, Laviasta, Pomarkusta ja Siikaisista. He lupasivat osallistua mukaan polttoainekustannuksiin. Rahaa saatiin vikkelästi kasaan 5000 euroa, joka mahdollistaa kaksi kustannettua bussinoutoa Puolasta.

Ensimmäisen Ikaalisten Auton kuljetus saapui Suomeen Puolan rajalta viime tiistaina 15.3. Yhtenä kolmesta kuljettajasta toiminut Jaakko Lehtinen kertoo kyydissä olleen 45 naista ja lasta sekä 1 kissa. Nuorin matkustaja oli 3 kuukauden ikäinen lapsi ja vanhin 87-vuotias.

 “ Matkatavaroita ei juuri ollut ehditty keräämään paetessa. Esimerkkinä lapsi, jolla oli kainalossa pehmolelu ja se olikin kaikki mitä perheellä oli mukana.” Kertoo Lehtinen.

Matkat ovat pitkiä ja haastavia myös vapaaehtoisille kuljettajille. Matkoja kuitenkin pyritään tekemään mahdollisimman monta, koska sotaa pakenevien hätä on kertakaikkisen kohtuuton. Haasteen matkojen tekemiseen tuottaa polttoaine, joka on nyt ennätyksellisen kallista.

Mervi kertookin, että jokainen henkilö tai palokunta voivat halutessaan auttaa tukeakseen näitä noutoja Silta22 –projektin kautta.

Kuljettajat hakumatkalla Puolassa.

Ensiapu- ja sidostarvikkeita sodan keskelle

“1 painepatja, 1 evakuointipaarit, 3 ensiapulaukkua, 1 verenpainemittari, 13 pahvilaatikollista haavanhoitotarvikkeita, vitamiineja, paristoja, särkylääkkeitä, tippaletkuja,…” muun muassa tämän ja paljon muuta Vakka-Suomen palokuntanaiset keräsivät lähetettäväksi Ukrainaan.

“Olen mukana Karavaanari porukassa palokunnan lisäksi, ja sain sitä kautta kuulla Ukrainassa vallitsevasta ensiapu- ja sidostarvike pulasta.” Marika Metsä-Tokila, (Kalannin VPK) kertoo.

Henkilö jolta tieto on peräisin, on Ukrainan kansalainen, joka työskentelee Suomessa. Hän laati listan tarvittavista tarvikkeista ja lupautui toimimaan yhteyshenkilönä projektissa. Whatsapissa Vakka-Suomen palokuntanaisten ryhmässä lähtikin nopeasti tämän jälkeen liikkeelle viestiketju. Mukaan Kalannin VPK:n lisäksi lähtivät Karjalan, Kustavin, Lokalahden, Mynämäen, Rautilan, Taivassalon ja Vehmaan VPK:t.

“Perjantaina 4.3. lähti ensimmäinen erä kerättyä tavaraa kohti Ukrainaa ja 13.3. veimme loput tavarat seuraavaa reissua varten valmiiksi.” kertoo Marika.

Avustuksia kerättynä kokoon.

Paikalliseen projektiin mukaan

Karjalan VPK:ssa osallistuttiin myös SPEK:n yhteiskeräykseen, mutta koettiin että vielä olisi kiva auttaa jotenkin. Paikallinen yritys – Mimis Oy, järjesti samaan aikaan keräystä. Yrityksen työntekijöistä puolet on ukrainalaisia, joten avustuksen järjestäminen tuntui tärkeältä.

“Ajateltiin, että jotain on pakko tehdä!”, kommentoi Mimis Oy:n toimitusjohtaja Niko Honkanen.

Myös Karjalan VPK:ssa oltiin samojen ajatusten äärellä.

“Haluttiin yhdistyksenä osallistua ja auttaa, kun meillä oli mahdollisuus”, kertoo Esko Lehtonen.

Kuormaa kertyi Honkasen mukaan 30 lavan verran, mukana oli vaippoja, lastenvaatteita, huopia, lämpimiä vaatteita, kuivaruokaa, jne – kaikkea tarpeellista. Juuri näitä myös Karjalan VPK keräsi kuormaan mukaan.

Avustuksia lähdössä matkaan.

Avustuskuorma suuntasi kulkunsa Lviv:n Ukrainaan, josta ne sitten jaettiin eteenpäin.