Tulimeri, kestetäänkö me tää tauko?

Ajatuksia ja muistoja tulimerestä – LSPeL järjestöpäällikön blogikirjoitus

(Julkaistu LSPeL 4/2020 lehdessä joulukuun lopussa)

Karnevaalitunnelmaa 2018

Tulimeri -risteilyä ehdittiin järjestää katkeamattomana vanana vuodesta 1998. Etenkin pelastusalan vapaaehtoisväkeä yhdistävä vuoden aloitus tapahtuma joutui jäämään satamaan 2021 risteilyn osalta.

Risteilemättäjättämispäätös tehtiin Länsi-Suomen pelastusalan Liiton hallituksessa lokakuussa 2020. Tämän hetken tilanteen mukaan tarkasteltuna päätös oli oikea; pandemian toinen aalto on täällä. Tulimeri on sellainen tapahtuma, että se joko järjestetään kunnolla tai sitä ei järjestetä. Myös ajankohta tammikuussa on muotoutunut sopivaksi risteilyväelle, siksi sitä ei lykätty esimerkiksi syksyyn 2021.

Maalista uuteen starttiin

Omalle työpöydälle Tulimeri tipahti 2008 risteilyn jälkeen. Risteilylle oli tuolloin vakiintunut jo esimerkiksi Palokuntalaisten karaoken SM -kilpailut ja osa perusaikataulurunkoa. Muutoksia on vuosien mittaan tehty mm. lauantain asiaseminaarin aikatauluihin ja sijaintiin. Ruokailuajat on saatu optimoitua mahdollisimman hyvin ohjelman kanssa.

Tulimerta rakentaa oma työryhmä, johon kuuluu luottamus- ja toimihenkilöitä kolmesta pelastusliitosta (LSPeL, UPL & KaSPeLi). On virkistävää tehdä risteilyä motivoituneiden vapaaehtoisten palokuntalaisten, kumppanuusliittojen ja matka-alan ammattilaisten kanssa.

Tulimeritapahtumalla on aina aloitus ja maali. Maaliintulon jälkeen otetaan käsittelyyn seuraava risteily; miten meni, mitä voidaan parantaa, mitä uutta ensi vuonna?

Touhutessa läikkyy

Järjestäjän näkökulmasta Tulimerestä on kertynyt tähän päivään monenlaisia muistoja. Vanerista valmistetut hyvin epäergonomiset neliskanttiset tulimerivalotaulut piti vuosittain rahdata laivaan ja muutenkin risteilyrekvisiitta oli alkuvuosina melkoisen suurta kannettavaa.

Joku neropatti vuonna 2010 meni ja pölli paluumatkalla kahdeksanmetrisen Tulimeribannerin paikoiltaan. Yksi viihdeartisti lähestulkoon loikkasi laivaan, kun oli myöhästyä talvikelin vuoksi. Tulimeren facebook -sivusta lähti kaikki käyttöoikeudet ja jouduttiin avaamaan uusi.

Artistibookkaukset ovat useimmiten onnistuneet. Tosin silloin tällöin on ehkä saatettu kokeilla jotain hyvin erilaista, minkä jälkeen todetaan, että ei ehkä enää. On ollut laivasuunnistusta, speed datingiä, napakymppiä, improteatteria, burleskia, tanssirevyytä ja hälytysajokilpailua RC -autoilla.

Oktoberfest 2020 ja LSPeL palokuntien soittokunnat yhdessä

Tärkein nousee esiin

Tärkein ja hienoin asia, mihin olen kiinnittänyt huomiota, on kuitenkin risteilykansan hyvä tunnelma ja yhtenäisyys. Se on asia, mitä pitää vaalia.

Palokuntalaisuus on oma uniikki muotonsa, mikä yhdistää hienolla tavalla jääräpäisyyttä, solidaarisuutta, hyvää sydäntä, huumorintajua ja tahtoa. Tämä väki kun pääsee yhteen, syntyy Tulimeri.

Aaltoliikettä myös ryhmäkoossa

Risteilyhistorian alkutaipaleella Tulimeri matkasi statuksella suuri ryhmä muiden risteilijöiden ja ryhmien kanssa, kunnes se 2015 vuoden tienoilla vaihtui charter -risteilyksi. Tämä avasi uusia mahdollisuuksia ohjelman parempaan aikatauluttamiseen ja sijoittamiseen.

Maailma tekee aaltoliikettä: osakemarkkinat, puoluekannatukset, liikuntatrendit, muoti etc. Tulimeri ei ole poikkeus. Ensimmäisellä Tulimerellä vuonna 1998 seilasi 1 200 matkaajaa. Vuosituhannen ensimmäinen risteily keräsikin jo yli 1 700. Vuosituhannen alkuvuosina matkustajamäärät lainehtivat siinä 1 100 ja 1 400 välillä. Vuoden 2012 risteilystä eteenpäin tapahtui suurempi merivirtaus, mikä nosti Tulimeren vahvuuden 1 600 – 2 000 hengen tasolle.

Pasi ja Anssi 2020 -risteilyllä

2022 Suurin ikinä?

Nyt onkin hyvin mielenkiintoista seurata, miten korona ja sen tuoma risteilytauko vaikuttaa yleisesti ihmisten risteilykäyttäytymiseen. Tuleeko vuoden 2022 -risteilystä suurin ikinä vai vaihtuuko korkea laine matalaan tapahtuman osalta pariksi vuodeksi?

Ajattelen positiivisesti. 2022 -risteily on osallistujamäärältään ennätyksellinen. Me ihmiset haluamme nähdä toisiamme, viettää aikaa samanhenkisten seurassa. Tahdomme hymyillä, tanssia, saunoa, nauraa ystävien kesken. Tämän kaiken tarjoaa Tulimeri, mikä yhdistää Suomen palokuntalaiset.

Kestetäänkö me tauko Tulimeressä? Ja kyllähän me kestetään.

Nähdään Tulimerellä 2022

Tulimerellä uusi facebook -sivu 2019 –>

Seuraathan muuten Tulimeren uutta Facekanavaa? Tulimeri -Risteily. Vanha Tulimeri-risteily niminen ei enää päivity, eikä voi poistaakaan.

Parahin terveisin 2022 Tulimerta odottaen

Anssi Lamminen

järjestöpäällikkö

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto