Palokuntakoulutusuutiset, marraskuu 2023

Vuosi 2023 lähenee päätöstään. Seitsemän kurssia on vielä käynnissä tai tuota pikaa alkamassa. Jos kaikki nämä saatetaan maaliin aloitusvahvuudessa niin toteutuneiden kurssien määrä on 49, joissa 606 kurssin hyväksytysti suorittanutta. Koulutustoiminnassa siis näyttäisi olevan merkkejä siitä, että osallistumisaktiivisuus alkaisi nousta koronaa edeltävälle tasolle, sillä vuonna 2019 kursseja toteutui 50, joissa 715 opp. ja v. 2018 toteutui 54, joissa 631 opp.

Peruskursseilta (PeO) valmistunee vahvuuteen tänä vuonna Länsi-Suomessa yhteensä 115 palokuntalaista, jos vuoden viimeinen kurssi päätetään aloitusvahvuudessa.  Viidessä vuodessa (2019-2023) alueen pelastustoimen hälytysvahvuuteen on siirtynyt peruskurssin myötä 552 henkilöä.

Vuoden 2024 suunnitelmissa alkuvuoden peruskursseja nostetaan Turkuun, Loimaalle, Poriin ja todennäköisesti Pohjois-Satakuntaan.

Ryhmänjohtajakurssit (PeO). Satakunnan RJK saadaan päätökseen heti joulukuun alussa. Varsinais-Suomen kurssi valmistui keväällä. Vuoden 2024 kursseja suunnitellaan parasta aikaa. Varsinais-Suomen RJK:n piti tulla hakuun jo tänä vuonna, mutta kouluttajien työvuoroasioiden vuoksi kurssia ei uskallettu aikatauluttaa heti alkuvuoteen. Joten V-S kurssi tulee hakuun heti kun nämä selkenevät. Satakunnan RJK:ta 2024 aletaan myös aikatauluttaa vielä tänä vuonna.

OPS2024. Pelastusopiston sopimushenkilöstön opintosuunnitelma on julkaistu. Suosittelen tallentamaan ja tulostamaan se omalle paloasemalle. Sen pohjalta mennään ensi vuonna koulutusten kanssa.

Lisäksi sisäministeriö on julkaissut syyskuussa uuden ”pelastussukellusohjeen” eli Ohjeen pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoimintaan. Ohje kumoaa 2007 pelastussukellusohjeen.

Sopimushenkilöstön koulutuksen OPS 2024:
https://www.pelastusopisto.fi/wp-content/uploads/OPS_Sopimushenkilosto_2024_hyvaksytty-1.pdf

Ohje pelastustoimen sukellus- ja pintapelastustoimintaan: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165143

PS. MUISTA:

HAKA yhteystietojen tarkistus rutiinina aina vuoden alussa kaikilta palokunnassa, etenkin toimiva ja käytössä oleva sähköposti! à edelleen lähes joka kurssilla puutteita yhteystiedoissa.

Terveisin

Anssi Lamminen
koulutuspäällikkö
LSPeL