Palokuntakoulutus ja syyskausi 2021

Opiston kurssijärjestelmä, Koulumaali ja muuta

Palokuntakoulutustoiminta on edelleen tällä hetkellä melko jumissa kokoontumisrajoitusten vuoksi. Varsinais-Suomen puolella on pystytty käynnistämään mm. Pelastustoiminnan peruskurssin sekä EVY -kurssin oppituntiosioita etänä. Muuten on hiljaista.

Kaikki laittavat syksyyn 2021 paljon panosta ja toivoa. Mikäli rajoitukset höllentyvät, käyvät kalenterit kuumana koko loppuvuoden. Jokaista tälle vuodelle suunniteltua kurssia ei luonnollisesti voida aikatauluttaa syksyyn, joten liiton koulutusvaliokunta pohtii kurssipainotuksia alueittain tässä kuussa tulevan syksyn osalta. Tavoitteena on saada jo kesäkuussa HAKAan auki syksyn kursseja päivämäärineen sekä Satakuntaan että Varsinais-Suomeen.

Uudet kurssit tuovat muutoksia kurssivalintoihin ja järjestelyihin

Pelastusopiston (PeO) opetussuunnitelman alle on siirtynyt tällä hetkellä viisi kurssia. Muiden kurssien osalta käytetään vielä SPEK ops. 2013:ta.  

Pelastusopiston tällä hetkellä valmiit kurssit ovat:

  • Pelastustoiminnan peruskurssi (entinen STK)
  • Savusukelluskurssi
  • Tieliikennepelastaminen henkilöauto-onnettomuuksissa (TIPE1)
  • Putoamisvaarallisella alueella työskentelyn kurssi PVAT-1
  • Pintapelastuskurssi

Koulumaali -oppimisympäristö

Näiden PeO:n uusien kurssien osalta käyttöön tulee opiston oma Koulumaali, joka on Moodle -pohjainen verkko-oppimisympäristö. Kurssille päässeen henkilön tulee nyt siis kirjautua Koulumaaliin, jotta kursseja voi suorittaa.

Ilmoittautuminen kursseille tapahtuu edelleen HAKAssa, jonka jälkeen kurssille valitut saavat kurssin vastaavalta kouluttajalta kurssiavaimen Koulumaaliin. Ensikäyttäjänä Koulumaalissa tulee aluksi suorittaa tietoturvatentti. Hyväksytyn tietoturvatentin jälkeen (voimassa 2 vuotta), kurssilainen saa sähköpostiinsa vastaavalta kouluttajalta kurssiavaimen Koulumaalissa olevaan kurssiin.

Onko toimiva sähköpostisi HAKAssa?

Tässä vaiheessa on sanomattakin selvää, kuinka tärkeää on, että hakijan toimiva sähköposti on lisätty HAKAan. On tärkeää, että HAKAssa oleva sähköposti on toimiva ja että se on sama kuin kirjauduttaessa koulumaaliin. Jos sähköposti muuttuu, vaihtuu myös Koulumaalissa oma käyttäjätunnus. Tästä seuraa uusi tietoturvatentti jne.

KOULUMAALIN OHJEET LINKISTÄ ALTA

https://www.pelastusopisto.fi/wp-content/uploads/Koulumaali-ohjeet_paivitetty-22.4.2021.pdf

Ilmoittautumisten eräpäivät aikaistuvat

Koulumaalin käyttöönotosta johtuen tulevaisuudessa kurssien ilmoittautumisten eräpäivät tulevat olemaan noin kuusi viikkoa ennen kurssin alkua, jotta koko ilmoittautumisen hallinnointiprosessi (LSPeL, Pelastuslaitos, PeO) saadaan valmiiksi ennen kurssin alkua. Muutos vaatii kärsivällisyyttä, totuttelua ja uuden omaksumista jokaisella taholla: palokuntalainen, palokunta, kouluttajat, liitto, pelastuslaitos ja pelastusopisto. Liitto, kurssinjohtajat ja pelastuslaitokset auttavat asiaan liittyvissä epäselvyyksissä.

Kevätterveisin

Anssi Lamminen
järjestöpäällikkö
LSPeL