Jehumalja Palokuntien SM -kilpailut 2023

 -Palokuntien kilpailutoiminta pitää vireen

Teksti & kuvat: Merita Laine, Kaarinan VPK

Palokuntien suomenmestaruuskilpailut eli Jehumalja kisattiin Helsingin Messukeskuksessa lauantaina 27.5.2023. LSPeL alueelta oli mukana kuusi joukkuetta: Piikkiön VPK, Kaarinan VPK, Ruskon VPK, Naantalin VPK, Vahdon VPK ja Nousiaisten VPK. Kilpailun teemana oli tänä vuonna pelastustoimi poikkeusoloissa. Mutta kenelle Jehu on tarkoitettu ja mitä kilpailutoiminta yleensäkin on?

Palokuntien SM -kilpailu

Ensimmäinen Jehu -kilpailu järjestettiin vuonna 1952 Tampereella. Korona peruutti vuosina 2020-2021. Koronavuosien jälkeen kilpailutoiminta on käynnistynyt uudestaan, valitettavasti hiukan yskähdellen. 1+5 vahvuisia joukkueita on aiempaa vähemmän mukana. Kilpailu on tarkoitettu kaikille maamme pelastustoimen yhteisöille ja sen yleinen osio muodostuu kolmesta osiosta: tieto, taito ja kalusto. Jehu-maljassa on myös veteraanisarja, jossa suoritetaan vain kalustokilpailuosuus. Veteraanisarjan alaikäraja on 40 vuotta, mutta 1+5 vahvuisen joukkueen yhteenlaskettu ikä tulee olla vähintään 290 vuotta.

Jehu-maljan 2023 järjesti Helsingin kaupungin pelastuslaitos yhteistyössä Suomen Palopäällystöliiton kanssa. Avoin tapahtuma houkutti yleisöä paikalle ja oli kunnon markkinahumun tuntua. Kilpailujen yhteydessä oli turvallisuusviestintää.

Tiedolla

Tietokilpailussa annetaan ennakkoon lukumateriaali, josta kysymykset muodostuvat. Kysymyksiä saattaa tulla myös aineiston ulkopuolelta. Suoritusaikaa on tunti. Yksittäiset henkilöt voivat osallistua pelkkään tietokilpailuosuuteen palokuntansa joukkueen lisäksi. Tämä onkin oiva tapa harjoittaa uusia kilpailijoita mukaan toimintaan. Menestynein joukkue palkitaan osakilpailusta sekä kymmenen parasta henkilökohtaisesta sijoittumisesta.

Helsingin messukeskuksessa järjestetyssä Jehu – maljakilpailussa oli kaksi rataa taitokilpailulle (oik.), ja kaksi rataa kalustokilpailulle (vas.). Taitokilpailun suorituksen jälkeen joukkue meni taustalla näkyvään keltaiseen telttaan odottamaan pääsyä kalustoradalle.

Taidolla

Taitokilpailu on puolestaan rajatun ajan ”hidastetusti”, mahdollisimman oikein suoritettu tehtävä, jota 1+5 vahvuinen kilpailuyksikkö ei saa tietoonsa ennakkoon. Radan suoritusaika on ennalta määritetty 10-12 minuuttia. Määritelty suoritusaika on vaihdellut vuosittain. Pitää osata hieman korostetusti näytelläkin, jotta tuomarit ehtivät poimia kaikki joukkueen toimet arvosteluasteikkoonsa. Suoritukset pisteytetään ja valitettavan usein palkintosijoja joudutaan arpomaan, koska joukkueet ovat tasapisteissä. Taitokilpailu on usein yleisöltä suljettu tilaisuus.

Messukeskuksen katosta roikkui iso näyttö, josta sai kuvan lintuperspektiivistä alhaalla tapahtuvista tilanteista. Kuva vaihtui radalta toiselle, sen mukaan missä oli mielenkiintoista katsottavaa. Välillä juontajat esiintyivät ja välillä otettiin kuvanauhaa ulkopuolelta haastatteluista. Kuvassa Kaarinan VPK:n joukkue taitorataosuudella.

Vauhdilla

Viimeinen osio, se minkä yleisökin pääsee aina Jehu – maljassa katsomaan, on kalustokilpailu. Nyt joukkue taistelee sekuntikelloa vastaan. Jälleen joukkueilla on tehtävä suoritettavana, mistä ei ole ennakkotietona muuta tietoa kuin kalustoluettelo, kilpailun teema ja lukumateriaalin tuomat vihjeet. Nyt seurataan silmä tarkkana tehtävärastien suoritusta ja lippujen laskua suoritteen merkiksi. Paras joukkue palkitaan tästä osuudesta.

Myös Jehu-maljan kalustokilpailu osoittautui vaikeaksi tehtäväksi. Siinä teeman mukaisesti piti tukea oviaukko, ennen kuin suojapukuun suojautuneena sai mennä sisälle vaurioituneeseen rakennukseen. Sisäpuolella oli vuotanut säiliö, minkä ympäristön säteilytaso tuli mitata. Kuvassa vasemmalla Nousiaisten VPK kalustorataosuudella ja oikealla tuomarit kirjaavat taitokilpailun pisteitä ylös.

Kirsikkana kakussa

Näiden kolmen Jehu-maljan osasuorituksen; tieto-, taito- ja kalustokilpailu, pisteet lasketaan yhteen ja saadaan kokonaiskilpailun voittaja selville. Yleisen sarjan pääpalkintona on kiertopalkinto, Jehu-malja, jota kutsutaan suomen arvokkaimmaksi pokaaliksi. Voittajajoukkueet tallettavatkin sen yleensä pankkiholvin suojiin.

Jehu – maljan taitokilpailuradalla oli 12 minuutin suoritusaika. Tehtävänä oli siirtää betonielementtiä niin, että saisi menehtyneen pois sen alta. Kyseessä ei siis ollut hätäsiirto, ja kaikki joukkueet toimivatkin harkiten kuten oikeassakin tilanteessa tulee toimia. Nostotyynyn, hydraulitunkin ja tuentojen avulla betonilaattaan saatiin 24 cm ilmatila uhrin poistamiseksi. Suorituksen jälkeen joukkue kirjasi poistumisajan alueen sisäänmenoaukolle. Tämä vaihe jäi monelta tekemättä, koska aika loppui kesken. Kuvassa Ruskon VPK:n joukkue
Naantalin VPK:lla oli kalustokilpailuosuuden paras joukkue ylivoimaisesti parhaalla suoritusajalla.
LSPeL alueelta Jehu- Maljan henkilökohtaisen tietokilpailun 10 parhaan joukkoon ylsivät Esa Laine, Kaarinan VPK (3), Oskari Hurula, Vahdon VPK (8, puuttuu kuvasta), Tommi Mattila, Ruskon VPK (9).

Sydämellä me hengessä

Kilpailuihin harjoittelu viikkoharjoitusten lisäksi parantaa palokuntalaisten osaamista ja toimintakykyä myös keikkatilanteissa.  Esimerkiksi kilpailut, joissa ei ennalta tiedetä tarkkaan mitä tehtäviä tullaan suorittamaan, on myös hyvää harjoitusta oikeiden hälytystilanteiden varalle. Lisäksi oma palokuntaharrastus saa vielä pykälän lisää tehoja kilpailutoiminnasta, ja tietotaito leviää palokunnassa heillekin, jotka eivät kilpaile. Kaiken lisäksi kilpailut ovat mukavaa yhteistä puuhaa oman porukan kanssa, ja kilpailevat joukkueet/palokunnat tulevat tutuiksi.

Tulokset 2023 ja ensi vuonna mukaan

Seuraava Jehu – malja kilpaillaan 25.5.2024 Hämeenlinnassa. Lue lisää, myös tulokset 27.5.2023 kilpailusta: http://www.palokuntiensmkilpailut.fi/fi/Etusivu.html

Kilpailutoiminta aktiivista myös nais- ja nuoriso-osastoilla

Nuoriso-osastoille löytyy ympäri vuoden kattavaa kilpailutoimintaa liikunnallisista kilpailuista kalusto- ja taitokilpailuihin, joissa pääsee kilpailemaan aina kansainväliselle tasolle asti (mm. CTIF). Palokuntanaiset kilpailevat vuosittain muun muassa Jounin maljasta (Supermessuilla 20.5.) sekä Mimmin maljasta, mikä järjestetään 7.10. Hämeenlinnassa. Siinä kolmihenkinen joukkue suorittaa viisi eri tehtävää. Kilpailu on kaikille missä tahansa palokunnan tehtävässä toimiville naisille.

Reipasta kilpailuhenkeä,

Merita Laine
Kaarinan VPK