In memoriam – Ari Viili

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry ottaa osaa läheisten suruun ja surutyöhön.

Ari Viili osallistui aktiivisesti liiton toimintaan ja tilaisuuksiin. Hän oli mukana liiton hallituksessa arvostettuna jäsenenä vuodesta 2014 aina tähän päivään asti. Liittomme monien kutsuttujen toimijoiden lisäksi toiminnanjohtaja Antti Ali-Raatikainen oli mukana saattamassa Arin viimeiselle matkalleen. Turvallista viimeistä matkaa Ari, ja kiitos pyyteettömästä työstäsi palokuntatoiminnan parissa.

Alla Liedon VPK:n hallituksen puheenjohtajan kaunis muistokirjoitus, jonka saimme luvan jakaa.

“Liedossa satoi rakeita taivaan täydeltä, kun palokuntamme kunniajäsen Ari Viili keskiviikkoiltana 12.6.2024 nukkui pois Turun Karina-kodissa sairauden uuvuttamana. Ari oli syntynyt Liedossa 13.9.1960. Palokuntaan hän liittyi 1973 ja vuonna 1977 sen hälytysosastoon. Omassa palokunnassamme Ari ehti mukaan moneen. Aktiivisen kilpailutoiminnan lisäksi hän toimi muun muassa sihteerinä 18 vuoden ajan ja oli pitkään varapäällikkönä ja hallituksen jäsenenä. Nuoriso-osaston toiminta oli Arille aina tärkeää. Ensimmäiselle viikon mittaiselle leirille hän osallistui Piikkiössä 1974 ja viimeiseksi jäi 45. leiri Koskella 2023. Nuorten kilpailutoiminta oli olennainen osa Arin palokuntauraa. CTIF ( Comité technique international de prévention et d´extinction du Feu eli kansainvälinen palontorjuntajärjestö) sai myös Arilta paljon huomiota osakseen. Näissä kansainvälisissä nuorten kilpailuissa Ari toimi myös Suomen päätuomarina useiden vuosien ajan. Länsi-Suomen Pelastusalan liitossa Arilla oli myös useita tehtäviä vuodesta 1985 alkaen johtaen lopulta hallituksen jäseneksi jota hän oli loppuun saakka. Erilaisia kunniamerkkejä Arille kertyi 11 kappaletta. Näistä erikseen voitanee mainita SPEK:n 1. luokan ansioristi, Palopäällystöliiton ansioristi, LSPel kultainen ansiomitali ja Ala-Itävallan palokuntaliiton 3 luokan ansiomitali.

Työuransa Ari teki Telesten palveluksessa ja ehti työskennellä siellä 40 vuoden ajan ollen pidetty työkaveri.

Itse koen tunteneeni Arin noin 35 vuoden ajalta. Koko tuon ajan voisi sanoa Arin olleen palokunnan miehiä. Osallistumassa vähän kaikkeen mitä palokunnassa suunniteltiin ja tehtiin. Hän on ollut aina läsnä ja osallistumassa kaikkiin erilaisiin talkoisiin vaikka vähän taustallakin. Jollain tavalla hyvin ihmistä kuvaa toive hautajaismusiikista: “Jos vaikka Tulta päin” (Juha Vainio).  On ollut hienoa että on ollut olemassa henkilö jolta on voinut koska tahansa tarkistaa mitä tahansa muotoseikkoja mitalien järjestyksestä pelastuslakiin asti. Vuosien varrella on joskus riideltykin, mutta Arin kanssa aina asiat riitelivät eivät henkilöt. Tämä on asia mistä moni saisi ottaa oppia. Usein nämä asiat tulee sanottua liian myöhään, mutta kiitos näistä vuosista. Palokunta jäsenistöineen ei unohda.

Ari siunattiin haudan lepoon 29.6 Liedon kirkossa palokuntahautajaisissa. Kaipaamaan jäivät puoliso Tarja, tytär Anni-Martta ja lukuisat palokuntalaiset Liedossa, muualla Suomessa ja kansainvälisesti. Sekä tietysti muut ystävät, työkaverit ja sukulaiset. “

Jukka Lehtinen
Hallituksen puheenjohtaja
Liedon VPK